dilluns, 28 de setembre del 2009

Petita Noticia de Gambia

Gambia és un petit pais de l’Africa Occidental ,ens podeu trobar més o menys a 13º 20” Nord , 16º 40”, a Fajara.
Gambia i ho dic amb tot el respecte, te un mapa que sembla tret d’un manual mèdic de l’aparell digestiu. Te una forma totalment intestinal,ben bé sembla el somni d’un digestòleg, però ara no és això el que ens ocupa, quan arribi el moment ja parlarem de perquè te aquesta forma.La Capital és Banjul.

Gambia ocupa la posició 155 d’un total de 177 al rànquing de l’Index de desenvolupament Huma de les Nacions Unides. La renta per càpita és de 376 USD.Actualment te un 16,6 % de la població que viu emigrada a tercers paissos.Aquests emigrants envien uns 48 milions d’euros l’any al pais.

Els indicadors de salut aporten més llum a la situació del pais. L’esperança de vida, tot i ser superior a la de lar egió, és baixa, 55 anys pels homes i 59 per les dones, no tant però com la que teníem a Moçambic.La mortalitat en menors de cinc anys és de 122 per 1000.Es a dir, 122 de cada 1000 nens nascuts vius moren abans d’arribar als cinc anys.La mortalitat en menors de d’una any és del 85 per mil, i la mort neonatal, és a dir la que es dona entre el part i els primers 28 dies desprès del part és de 46 per 1000.
Les principals causes de mortalitat en menors de cinc anys son , les causes neonatals amb un 36%, la Malària amb un 29% i per Pneumònia un 16%.

A gambià hi ha una dictadura en transició cap a un règim democràtic,amb eleccions ara el 2011.Actualment mana el sa Excel·lència el President Yahya AJJ Jammeh, des de fa ara quinze anys desprès de fer un cop d’estat. L’oposició pel que diu la revista de la BBC Focus on Africa no sembla ser una alternativa massa bona. Hi ha un moviment liderat per un tal Halifa Sallah que es diu Agenda 21 que cal veure com s’anirà posicionant a mesura que s’acostin les eleccions.

Gàmbia te pel capbaix un milió i mig d’ànimes. La població és majoritàriament Musulmana i hi ha sis ètnies principals al país, els Mandinka, els Wollof, els Serer, els Fula, els Jola, els Serahule i els Aku.

Els equips de football del pais son el Manchester United, el Barça, el Chelsea i suposo que algú serà suporter del Madrid.

La cervesa del país és la Jul Brew, que te com a símbol un ocell, un FisherKing, i un Cocodril, ajudant a captar l’esperit del país.

Segur que és un retrat una mica borrós del país, però ara ja sabem tots més o meys a on som i a on ens juguem els cuartos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada