dimecres, 25 de novembre del 2009

La consellera Capdevila lliura als alumnes del CEIP Sant Anna de Premià de Dalt el conte ‘Ivan l’emigrant’ sobre els valors de la solidaritat

Al municipi hi viuen 929 persones immigrades de 59 nacionalitats diferents



La consellera d’Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, ha presidit aquest matí el lliurament del conte ‘Ivan l’emigrant’ als alumnes del Centre d’Educació Infantil i Primària Santa Anna de Premià de Dalt. Aquest còmic és el cinquè títol de la col·lecció ’Els contes de Premià de Dalt’ que té per objectiu donar a conèixer als infants del municipi diferents elements del patrimoni local i inculcar-los valors com ara la solidaritat, el respecte i la convivència.

En aquest sentit, el conte ‘Ivan l’emigrant’ narra el procés d’integració al municipi d’un infant argentí arribat al municipi des de Buenos Aires. Cal recordar que a Premià de Dalt, segons les darreres dades, 929 veïns i veïnes (el 9,2%) són d’origen immigrant.

Al municipi, a més, l’amplitud del fenomen s’explica encara més si tenim presents les dades d’origen de les persones immigrades. Les 929 censades corresponen a 59 nacionalitats diferents, sent la comunitat marroquina la més nombrosa (319 persones) seguida de la italiana (57), l’argentina (46) i la colombiana (46).

El Maresme, la quarta comarca amb més població immigrant

Al conjunt del Maresme, el percentatge de persones d’origen immigrant puja al 12,8% amb 54.914 censades. Aquestes xifres converteixen la comarca en la quarta de tot el país amb més volum d’immigració en xifres absolutes per darrere del Barcelonès, el Vallès Occidental i el Baix Llobregat.

El perfil d’origen de les persones immigrades a la comarca és molt similar al de Premià de Dalt. El Marroc el principal país emissor (15.562 persones) seguit de Gàmbia (3.157), l’Argentina (2.768) i Itàlia (2.638). Al conjunt de la comarca hi viuen persones de 128 nacionalitats diferents. Per edats, el 18,2% de la població d’origen immigrant del Maresme té menys de 14 anys i el 27,6% entre 15 i 29.


Per afavorir la integració d‘aquestes persones el Departament d’Acció Social i Ciutadania desenvolupa aquest darrer trimestre un projecte pilot d’alfabetització. Aquest pla, que dóna compliment al Pacte Nacional per a la Immigració, té lloc a 64 municipis d’arreu de Catalunya entre els quals hi ha Arenys de Mar, Premià de Mar, Calella i Mataró. En aquests cursos s’hi han inscrit 28 persones.
L’objectiu és millorar la formació de les persones immigrades d’origen estranger que manifesten dèficits en escriptura i comprensió lectora per tal d’incrementar la seva autonomia personal, facilitar la seva incorporació sociolaboral i contribuir, alhora, a l’èxit escolar dels seus fills i filles.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada